perjantai 18. toukokuuta 2012

Dark Shadows (2012)

USA
Tim Burton

Tim Burton nauttii tummanpuhuvien ja hieman vinksahtaneiden elokuvien ohjaamisesta. Vakiokalustoon kuuluvat tyypillisesti mm. Johnny Depp ja Helena Bonham Carter. Edelliset tähän kuvaukseen sopivat ja tällä miehityksellä varustetut leffat olivat Alice in Wonderland & Sweeney Todd - Paholaisparturi.

Dark Shadows edustaa samaa genreä, mutta ottaa tällä kertaa teemakseen vampyyrit - tai tarkemmin ottaen yhden sellaisen, nimeltään Barnabas Collins (Depp). Barnabas on 1700 luvulla vampyyriksi kirottu rikas kartanoherra, joka herää 1970-luvulla huomatakseen perheensä omaisuuden ja yritystoiminnan alkaneen hiipua. Sukutalo kuitenkin löytyy vanhalta paikalta ja nykyajassa elävistä sukulaisista löytyy juttuseuraa. Mitään vakavaa tai pelottavaa asetelmasta ei synny, vaan ennemminkin camp-henkistä hauskuuttelua, goottikliseitä, ja pientä pelottelua. Koko shown varastaa lopulta kemia Deppin ja elokuvan pahiksen, noita-viettelijättären (Eva Green) välillä. Muissa rooleissa suoriutuvat kelvollisesti Michelle Pfeiffer ja tietysti Helena Bonham Carter.

Parasta elokuvassa on 70-luvun svengaavan maailman ja goottikliseisten vampyyriteemojen yhdistely niin visuaalisesti ja kuvallisesti. Tämän puolen Burton osaa aina hyvin ja tälläkään kertaa ei pettymystä tule, vaikkakaan mestariteosten rinnalle ei ylletä.

Elokuvan painolasti on sen pohjautuminen samannimiseen 60-70 -luvulla esitettyyn TV-sarjaan, jonka faneja Burton ja Depp selvästikin ovat. Tämä ei kuitenkaan sarjaan vihkiytymätöntä lämmitä, sillä henkilöhahmoja on lopulta liikaa parituntiseen elokuvaan. Monet asiat ikäänkuin ilmestyvät esille odottamatta ja jätetään sikseen seuraavan kohtauksen saapuessa. Viihdyttävää? Todellakin - mutta myös hieman sekavaa.

Tarina: 7
Näyttely & hahmot: 8
Tunnelma:7
Kuva & ääni:8
Kokonaisarvosana:7.4

Dark Shadows IMDB:ssä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti