sunnuntai 18. maaliskuuta 2012

Iron Sky (2012)

Suomi / Saksa / Australia
Timo Vuorensola

Iron Sky on paljon puhuttu ja kauan odotettu suomalaisen scifi-leffan maailmanvalloitus. Kävin katsomassa elokuvan esinäytöskiertueella, ja ohjaajan sekä tuottajan kommenttien höystämänä projektista saikin kattavan kuvan. Ohjaaja Timo Vuorensola on aiemmin ohjannut ainoastaan harrastelijascifileffan Star Wreckin, joka nousi kulttimaineeseen osin ilmaislevityksensä ja toisaalta anarkistisen huumorinsa ansiosta. Iron Sky jatkaa samoilla poluilla, mutta tekee kaiken paljon ammattimaisemmin ja tyylikkäämmin.

Juonen peruskuvio on vanha salaliittoteoria kuunatseista. Toisen maailmansodan jälkeen natsit karkasivat kuun pimeälle puolelle ja jäivät sinne odottamaan parempia aikoja neljännen valtakunnan nousua varten. Vuonna 2018 on aika koittanut, kun amerikkalainen astronautti saadaan vangiksi ja iPhonen akusta saadaan sotakoneille laskentatehoa. Tästä alkaa tapahtumaketju, joka sisältää poliittista satiiria, peruskomiikkaa, ja kohtuullisen suoraviivaisen juonen. Kaikki on höystetty erittäin vankalla visuaalisella otteella, joka pitää katsojan otteessaan loppuun saakka.

Elokuvan näyttelijäkaarti on ammattikalustoa. Nimekkäimpänä Udo Kier, joka esittää neljännen valtakunnan Führeria. Muissa osissa nähdään isolle yleisölle vähemmän tunnetut Julia Dietze, Götz Otto ja Peta Sergeant. Näistä pitkä ja jäyhä Götz Otto nousee esille überarjalaisena natsikomentajana. Näyttely on kaikin puolin onnistunutta - aidot saksalaisnäyttelijät takaavat tunnelman ja jenkkiosapuolia näyttelevät onnistuvat satiirissaan mainiosti.

Efektit on tehty parinkymmenen hengen voimin Tampereella. Lopputulos on todella hieno työnäyte pieneltä pajalta. Ohjaaja kommentoikin, että heidän leffansa budjetilla olisi saanut kustannettua lähinnä The Transformers-leffan cateringin. "Pieni" 7,5 miljoonan euron budjetti ei todellakaan lopputuloksessa näy, vaan kaikki toteutetaan suuren maailman tyyliin. Työtä efektiporukalla on riittänyt, sillä tapahtumia kuun pinnalla ja avaruudessa on runsaasti. Yksityiskohdissa erottuu mainiosti natsiajalta jatkettu design - avaruudessa lentää mm. hyökkäysvaunun ja zeppeliinin näköisiä aluksia.

Iron Skyn parasta antia visuaalisuuden lisäksi on sen kiero, joka suuntaan satiiria ampuva huumori. Mainittakoon esimerkiksi USAn presidentti, joka muistuttaa ulkonäöltään ja käytökseltään Sarah Palinia. Tästä saadaan varmasti hyvät naurut myös rapakon takana. Huumorin kärki toki kohdistuu eniten natsikliseisiin enemmän ja vähemmän tyylikkäästi. Iron Sky:llä on varmasti mahdollisuudet viihdyttää laajoja joukkoja - onhan natsiparodia on toiminut Tarantinollakin.
 
Odotukset Iron Skyn suhteen olivat osaltani varsin korkeat, mutta silti leffa onnistui ne ylittämään. Uskon että menestys tulee olemaan maailmalla varsin hyvä, ja jatkoa seurannee tavalla tai toisella!


Tarina: 9
Näyttely & hahmot: 9
Tunnelma: 9
Kuva & ääni: 10
Kokonaisarvosana: 9.1

1 kommentti:

  1. Kiitos perusteellisesta kuvauksesta. Tämän perusteella voin mennä katsomaan.

    VastaaPoista