keskiviikko 14. marraskuuta 2012

Arbitrage / Keinottelua (2012)

USA
Nicholas Jarecki

Arbitrage (suom. Keinottelua) jatkaa Wall Streetin aikanaan aloittamaa finanssijännäreiden sarjaa. Uusin aalto tässä genressä on koettu globaalin finanssikriisin jälkeen, esimerkkeinä hieman väsähtänyt Wall Street 2, loistavan terävä Margin Call ja (teko)taiteellinen Cosmopolis.

Arbitrage kertoo finanssimaailman huipulla häärivästä Robert Milleristä (Gere), joka on  Miller Capital -rahastoyhtiön omistaja ja menestyvän hedge-rahaston hoitaja. Taloustieteellisistä teorioista löytyvä oletus oman (taloudellisen) edun maksimoinnista on Millerille arkipäivää - sekä yritykset että ihmiset ovat ostettavissa ja aika on rahaa.

Hedge-rahastot ovat nykyään maailmantaloudessa keskeisiä pelureita, joista suurimmat kykenevät heiluttamaan markkinoita merkkittävästi. Tavoitellessaan ylituottoja hedge-rahastot käyttävät monenlaisia keinoja markkinoilla toimimiseen - ja jotkut näistä keinoista ovat varsin eksoottisia ja jopa salassapidettyjä. Elokuva tuo odotetun kriittisen näkökulman tähän teemaan. Finanssimarkkinat ovat lopulta kuitenkin vain konteksti inhimillisemmille käänteille. Kun Milleriä kohtaavat oikeasti hankalat paikat, alkaa jännittävä kujanjuoksu jossa tiivistyvät sekä henkilökohtaiset että yrityksen ongelmat. Juonikuvio onkin varsin onnistunut, ja alle parituntinen elokuva kuluu siivillä.

Näyttelijäkaarti on komea ja kokenut. Richard Gere, Susan Sarandon (Millerin vaimo) ja Tim Roth (Millerin puuhista kiinnostunut rikosetsivä) hoitavat roolinsa mainiosti. Tässä elokuvassa erityisesti Gerestä on saatu erittäin paljon irti. Ohjaaja Jarecki saa katsojan sitoutumaan Geren hahmoon, joka on toisaalta itse moraalikadon ruumiillistuma, mutta samalla tavallinen ihminen tunteineen ja heikkouksineen.

Kokonaisuutena Arbitrage on yksi elokuvavuoden positiivisista yllättäjistä. Tästä huolimatta se tuli ainakin Suomen markkinoille ilman kummempaa markkinointia, ja valitettavasti jäänee pienelle huomiolle.

Tarina: 9
Näyttely & hahmot: 9
Tunnelma: 9

Kuva & ääni: 7
Kokonaisarvosana: 8.5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti